Skydda din upphovsrätt som författare

Som författare är det nödvändigt att du skyddar dina litterära verk så att de inte stjäls eller kopieras på ett olagligt sätt. Med copyright-skydd är det endast du som författare som får använda, sälja och distribuera dina böcker och andra texter. Detta ger dig som författare fördelar rent ekonomiskt och du har även full kreativ kontroll över dina alster.

Hos Magnusson hittar du specialister på området där du kan välja en immaterialrätt jurist som hjälper dig. Här kan du få rådgivning kring hur du kan skydda din litterära verksamhet och hur du bäst planerar inför lansering på nya marknader. Bland immaterialrättsliga frågor går det att finna upphovsrätt, design och varumärken.

Upphovsrättsintrång

När du har skapat ditt litterära verk skyddas det direkt av upphovsrätten där det endast är du som författare som har rätt att bestämma hur ditt verk används. Det finns vissa undantag som citaträtten, men huvudregeln säger dock att du har ensamrätt. Om du upptäcker att någon har kopierat din text utan att först be om din tillåtelse har de begått upphovsrättsintrång.

Upphovsrätten ger skydd för litterära och konstnärliga verk, inte bara för fakta i sig. Det upphovsrättsliga skyddet kan sägas ha ett ekonomiskt värde och det kan licensieras eller upplåtas delvis eller helt. Förlagens rätt att ge ut böcker bygger på att författaren som är upphovsrättsinnehavaren till boken ger förlaget ensamrätt på att ge ut och trycka verket. Om någon delar din bok på nätet utan tillåtelse eller kopierar boken och ger ut den i eget namn gör hen sig skyldig till upphovsrättsintrång och kan dömas till att betala skadestånd.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *