Det svenska språket hur utvecklats och formats i årtusenden och om det fortsätter att formas – hur kommer det att se ut i framtiden? Om hundra år?

Större variation

Det finns ingen som kan säga hur det svenska språketkommer att se ut i framtiden. Forskningen har flera olika teorier om detta samt hur språket påverkas av ny teknik och den snabba utveckling som nu sker. Stora händelser genom åren har skapat förändringar, nya uttryck och influenser.

Den språkliga variationen är större med flera media att kommunicera i, olika typer av text och språk som blandas, vi kallar det ”låneord” när vi tar in ord från andra språk. En intressant sak är att ”könsneurala” uttryck har ökat, som till exempel ”talesperson” istället för ”talesman” och ”reservdelsrepresentant” istället för ”reservdelsman”.

Vad händer om 100 år?

När språk byts ut eller förändras är det oftast för att något annat är mer användbart, men betyder detta att svenskan kan försvinna en dag? Förmodligen inte inom överskådlig tid. Kanske ser språket inte ut som idag eftersom det är lätt att prata med folk över hela världen via internet och det sker ett naturligt utbyte och lärande mellan språk. Vi får se vad som händer.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *