Klara högskoleprovet med hjälp av litteratur

Som alltid innan de årliga högskoleproven är det många som känner sig nervösa om hur det hela ska gå. Inför högskoleprovet 2022 har det varit lite extra pirrigt efter ett par år av pandemi och hemmastudier, men som tur är finns det alltid mycket hjälp att tillgå över nätet.

För att förbereda dig så gott det bara går finns det en hel del som du kan göra själv. Du kan hitta riktigt proffsig assistans inför högskoleprovet 2022 online hos Högskoleprovguiden (hpguiden.se) där det finns bra förklaringar om hur allt går till, exempel på tidigare prov och många övningar. Det finns också ett suveränt forum där olika ämnen diskuteras, till exempel hur du bäst klarar specifika uppgifter och hur andra gör för att vara så väl förberedda som möjligt.

Ta hjälp av litteraturen

En annan sak som du själv kan göra för att förbättra dina resultat inför högskoleprovet 2022 är att läsa, läsa, läsa. Det finns en myriad av olika litterära genrer och vad du väljer att läsa beror helt på dig själv. Många tror att de måste läsa stora klassiker eller speciell facklitteratur inför högskoleprovet, men i själva verket är det alltid bra att läsa – vad det än handlar om. Forskning har visat att läsning påverkar hjärnans form och substans och att människor som läser mycket får större vokabulär, ökat kritiskt tänkande och bättre förmåga att se saker från olika vinklar. En intressant aspekt är att det också går bra med ljudböcker, vilket är en lättnad för den som tycker att det är svårt att läsa på traditionellt sätt.

Olika kunskaper från olika genrer

Om du ändå är tveksam till vilka böcker du ska läsa inför högskoleprovet 2022 kan det vara bra att fråga dig själv vad du är intresserad av i allmänhet. Vilka slags filmer och serier gillar du? Har du något specialintresse? Favoritartist? Du kan till exempel börja med att läsa en biografi om en av dina idoler, eller varför inte en bok om utomjordingar eller gamla myter? Allteftersom kan du prova på olika genrer, utan att det behöver bli för tungt. Författaren Håkan Nesser skriver till exempel lättlästa böcker som ofta involverar något slags deckarmysterium, samtidigt som hans språk är väldigt bra och välformulerat. Du kommer garanterat öka på ditt vokabulär, vilket kommer vara dig till gagn inför högskoleprovet.

Du kan också ge dig på böcker som mer direkt är kopplade till det du skulle vilja studera. Är du intresserad av vetenskap kan till exempel Bill Bryson vara en bra inkörsport då han både skriver roligt och faktaspäckat. Tycker du att det är intressant med ekonomi eller politik? Läs självbiografier av världens ”tunga” namn, vare sig det är Bill Clinton eller Bill Gates, och se vad de har att säga om saken. Oavsett om du håller med dem kommer du få många nya kunskaper och ett utökat språkförråd – ovärderliga saker inför högskoleprovet 2022.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *