Sverige har flertalet skickliga författare som även nått internationellt igenkännande. Förutom vår tids förste författare Urban Hjärne har vi haft förmånen att se storheter som exempelvis Selma Lagerlöf och Astrid Lindgren med många fler i vårt land. På senare tid har författare fått sina alster omgjorda till film med stora framgångar som följd.

Camilla Läckberg – den bäst säljande författaren

Den okrönta deckardrottningen är Camilla Läckberg, en civilekonom från Bohuslän. Camilla har nått framgångar över hela världen med sina böcker och hon startade tidigt med att skriva, De tidiga böckerna var detektivromaner med skådeplats Fjällbacka, Camillas födelsestad. Hon debuterade med boken ”Isprinsessan” som blev starten på Fjällbackaserien med tio spännande romaner. Karriären tog snabbt fart med fina recensioner, kokböcker och kriminalromaner samt TV-serier.

Stieg Larsson – en unik författare

Den svenske journalisten Stieg Larsson var också författare med otroligt spännande alster. Stieg avled år 2004 i hjärtinfarkt men hann precis skriva klart de tre första romanerna i sin Milleniumserie. Dessa gavs ut samma år som Stieg gick bort och han fick aldrig se den enorma succén som det blev. Försäljningen av samtliga bokserier är på väg mot miljarden och gör succé i hela världen. Mest kända filmen är nog den internationella ”The girl with the dragon tattoo”. Stieg Larsson var en unik författare på många sätt. Böckerna har blivit film både i Sverige och USA. Den fjärde boken i Milleniumserien var närapå färdigskriven och slutfördes år 2013 av författaren David Lagercrantz.

Jonas Jonasson

Jonas Jonasson är författaren bakom boken ”Hundraåringen som klev tu genom fönstret och försvann”. Denna debutbok blev en gigantisk succé i Sverige och internationellt. Uppföljaren ”Analfabeten” nådde lika stor framgång och efter detta har ytterligare böcker utgivits med enorma framgångar. År 2013 mottog Jonas Jonasson prestigepriset Årets Författare av fackförbundet Vision. Jonas är en osynlig person som håller låg profil och sällan syns.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *