Urban Hjärne stoppade häxprocesserna

Svensk renässanslitteratur kom inte förrän under 1600-talet. Tre viktiga händelser kom då efter varandra – i slutet på 1660-talet publicerade man den första svenska romanen som hette Stratonice och skrevs av Urban Hjärne, en författare att minnas i vår historia. Urban forskare i natur, var läkare samt författade böcker. Han blev känd när han startade Sveriges första hälsobrunn i Medevi, och ännu mer känd för sin kamp att stoppa häxprocesserna där många oskyldiga kvinnor dödades.

Urban Hjärne blir läkare

Urbans far var kyrkoherde Erland Jonsson Hjärne och modern var Christina Schmidt. De var bosatta i staden Nyen som var beläget utanför dagens Sankt Petersburg. Kyrkoherden gick bort när Urban var 13 år och moderna hade inga pengar. En dag anlände det skepp med ryssar och Urban gömde sig i lastrummet till en av skeppen. Han kom fram till Narva dit också hans mor och syster anlände för att sedan fortsätta till Sverige år 1656 då Urban kom till Strängnäs. Hans far hade studerat där men ingen kom ihåg Erland Jonsson Hjärne – Urban fick bo hos rektorn för gymnasieskolan i Strängnäs där han också kunde börja studera. Det gick flera turer innan Urban slutligen landade i Uppsala för medicinstudier, han blev en prominent läkare och invaldes i Royal Society. Det var år 1678 som Urban Hjärne fann källan med mineralrikt vatten i Medevi utanför Motala. Här grundade han sitt lasarett och en kyrka.

Urban och häxprocesserna

Från början var Urban Hjärne positiv till tortyr, men efter att ha sett en av de dömda häxorna brännas levande på bål ändrade han sig. Han förstod att detta inte var trolldom eller djävulens verk och han började kämpa för att få slut på det. Kvinnans namn var Malin Matsdotter.

Urban var inte ensam om att ändra uppfattning, det fanns många människor i gruppen ”trolldomskommissionen” som arbetade för att avskaffa häxprocesserna. Visst trodde Urban att djävulen kunde åstadkomma mycket och han tecknade ofta blåkullafärder – men han var positiv till ett mer humant och rättssäkert samhälle.

Riddare Hjärne

År 1689 adlades Urban Hjärne och blev medlem av Riddarhuset. Hans sista kamp var en rättsstavningsstrid mot Jesper Swedberg som urartade så mycket att Sveriges cencor ingrep. Urban tog avsked av alla poster år 1720. Urban Hjärne gifte sig tre gånger och hade 26 barn. Det var 164 år mellan Urbans eget födelseår och den yngsta sonens dödsår. Den yngste sonen, Gustav Adolf Hjärne, kom när Urban var 74 år. Han blev 90 år. Alla fruarna begravdes i Bromma kyrka vilket även gällde Urban själv.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *